Normal_muzieknoten_noten_klarinet_instrument_muziek

Jonge toptalenten uit de bovenbouw van het vmbo, de havo en het vwo worden op zaterdag 8 april in de schijnwerpers gezet op het eerste Toptalentengala. Met 13 exclusieve masterclasses en een feestelijk galadiner in de Ridderzaal wordt het talent van de leerlingen gevierd, gestimuleerd en beproefd. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) nodigt alle leerlingen met talent uit om zich via www.toptalentengala.nl op te geven voor dit unieke evenement. Dat meldt het Ministerie van Onderwijs. 

De leerlingen krijgen in het Museon in Den Haag les van toptalent uit de praktijk. Zo krijgen de talenten een masterclass mode en ontwerp van modeontwerpster Olcay Gulsen, Filosoof Bas Haring buigt zich met de leerlingen over grote vraagstukken, zoals: is democratie het beste systeem? Kan een robot verantwoordelijk zijn voor zijn daden? 

Muzikant Ali B. staat aan de lat voor de masterclass muziek. Sterrenkok Niven Kunz gaat samen met de leerlingen koken in de masterclass gastronomie. Van Sjaak Bral leren de jongeren alles over hoe je taal kunt gebruiken om in de toekomst je publiek te raken. Verder zijn er masterclasses creatie & design (Martijn van der Poll), ondernemerschap (Jip Samhoud), politiek (Mark Rutte), maatschappelijke betrokkenheid (Lilianne Ploumen), sport (Gerard Kemkers), béta &techniek (Anna Gimbrère), ICT (Evert Hoogendoorn) en zorg & robotisering (Tom Ederveen).

Deelname aan het Toptalentengala moeten de leerlingen zelf verdienen. Via www.toptalentengala.nl kunnen zij zich inschrijven voor een van de 13 masterclasses. Scholieren moeten met een filmpje of een motivatiebrief aangeven waarom ze aan één van de masterclasses mee willen doen. De selectiecommissie beoordeelt de inschrijvingen op basis van motivatie, originaliteit en creativiteit. Toptalenten kunnen zich tot 24 februari inschrijven.

"Nederland barst van het toptalent-in-de-dop en dat mag gevierd worden", vindt Dekker. Hij pleit voor meer maatschappelijke waardering voor uitblinkers. De afgelopen jaren is er al veel in het onderwijs gedaan om talent te stimuleren. Zo kunnen leerlingen een vak op een hoger niveau examen doen, cum laude hun diploma halen of versneld door het vwo. Met Toptalentengala wordt talent nu ook publiekelijk in de spotlight gezet.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids