Normal_kijkwijzer-groftaalgebruik

(Novum) - Bij kinderen vanaf 8 jaar zijn de populairste scheldwoorden homo, hoer, Marokkaan en jood. Politieke gebeurtenissen hebben invloed op de scheldwoorden die kinderen gebruiken. Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en de Kinderconsument onder vijftig leerkrachten.

Het overzicht is gemaakt naar aanleiding van de lancering van de #Pestthermometer, een online enquête waar leerkrachten scheldwoorden die leerlingen gebruiken kunnen bijhouden. De resultaten worden op 30 oktober bekendgemaakt.

Volgens NAMM-directeur Bamber Delver is het de eerste keer dat onderzoek naar de top tien van scheldwoorden wordt gedaan. "Het verbaast ons niets dat homo bovenaan staat, want die term wordt al jaren gebruikt. Waar wij benieuwd naar zijn is welke andere woorden ook worden gebruikt."

"Het woord Marokkaan is veel interessanter", aldus Delver. "We zien dat vanaf groep 6 op de basisschool kinderen Marokkaan vaker zijn gaan gebruiken sinds Geert Wilders daarover is begonnen. Wij gebruiken het woord nog positief, maar veel kinderen hebben het vaak al over 'rot op, kutmarokkaan'."

Ook over het woord jood is Delver duidelijk. "We zien dat het antisemitisme weer terug is in Nederland. Dit is voornamelijk zo in het voortgezet onderwijs."

Delver hoopt met de #Pestthermometer een keer het 'nettige' van de pestdiscussie af te halen. "We willen eind oktober op een pestcongres gaan praten over de werkelijkheid. Deze enquête geeft slechts een licht signaal, maar is toch een signaal. Dit onderzoek kan meespelen in onderzoeken naar een nieuw pestbeleid."