LAKS

(Novum) - Vele tientallen ongeruste scholieren hebben zich sinds het nieuws over de nieuwe examendiefstallen gemeld bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ze hebben vragen over de gevolgen van de diefstal, laat een woordvoerder maandag weten.

De eindexamenkandidaten dubben over de mogelijkheid dat ze hun examens misschien over moeten maken. Daardoor komen sommige scholieren in de knel in verband met een al reeds geboekte vakantie. Dat was eerder ook al het geval toen het vwo-examen Frans met een dag werd verplaatst toen het eind mei uitlekte.

Omdat de klachtenlijn sinds het einde van de examens zijn gesloten, proberen de scholieren het veelal via Twitter. "We krijgen een stuk of tien vragen per minuut binnen", aldus de woordvoerder. Het LAKS is overigens ook nog te bereiken via de telefoon. Dan moet het normale nummer van de scholierenorganisatie worden gebeld.

Het LAKS kan de leerlingen voorlopig nog niet echt helpen. "We vertellen ze dat het echt afwachten is op het onderzoek van de inspectie of op meer nieuws van het Openbaar Ministerie of het College van Examens", aldus de zegsvrouw.

Naar verwachting wordt voor woensdag meer duidelijkheid verwacht van de instanties. Het is de bedoeling dat woensdag vmbo-kandidaten hun uitslag krijgen, havisten en vwo'ers horen donderdag of ze zijn geslaagd.