Normal_10953

EINDHOVEN - Van 25 tot en met 29 april vindt de RoboCup Dutch Open plaats, in het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven. Dé blikvanger van dit gratis toegankelijke toernooi is het robotvoetbal, met teams uit de hele wereld, waaronder het welbekende team van de Technische universiteit Eindhoven (TU/e). Ook zijn er competities voor zorgrobots, voor middelbare scholen en zijn er allerlei robotdemonstraties.

RoboCup
RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Elk jaar zijn er verschillende RoboCup-toernooien, waaronder een WK. Dit jaar is er voor het eerst sinds 2006 weer een RoboCup Dutch Open, met 49 teams uit 11 landen.

Snel en tactisch
Het robotvoetbal, met de officiële naam ‘Middle Size League', bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die geheel zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien, met teams uit onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Nederland.

Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Scholierenwedstrijd
Zaterdag 28 april strijden teams van tientallen middelbare scholen uit Nederland en uit het buitenland tegen elkaar, in de Junior-competities. Deze teams nemen ook allemaal hun eigen robots mee, die spelen op grote voetbaltafels.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen