BUas wil dat andere scholen meer aandacht geven aan zelfdoding

‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Dat staat op de 113 plaquette die Jorrit Snijder (voorzitter van het college van bestuur bij Breda University of Applied Sciences), samen met Arjen van Drunen (wethouder bij de gemeente Breda), Aranka ter Avest (student, MR lid) en Sam de Vries (student, lid van herendispuut Palto) op dinsdag 16 april op een van de bankjes op het campusterrein bevestigde. Dat meldt Breda University of Applied Sciences. 

Dat is nodig want de laatste jaren zien we een toename van depressie en suïcidale gedachten onder jongeren. Zelfdoding is zelfs de voornaamste doodsoorzaak onder deze groep. Vandaar deze oproep. Om iedereen, dichtbij en op onze campus, eraan te herinneren dat het zo belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en elkaar echt te zien.

Plaquettes 

De Gemeente Breda nam eind vorig jaar de motie ‘De Stille Strijd’ aan. Deze motie gaat over het voorkomen van suïcide. In het kader van die motie plaatste de gemeente eind vorig jaar al op verschillende plaatsen in de stad plaquettes. Begin dit jaar deelde de gemeente de plaquettes uit aan partners in de stad, waaronder BUas als eerste hogeschool in Breda.

Welzijn van studenten en medewerkers 

Jorrit Snijder : “Het welzijn van onze studenten en medewerkers is een van de topprioriteiten van onze internationale BUas community. We geven dit concreet vorm via een uitgebreid welzijnsprogramma en hebben deze plaquette geplaatst om de drempel om over mentale problemen te praten te verlagen en onszelf eraan te herinneren dat we oog houden voor de ander en elkaar proberen te ondersteunen". Vanwege het internationale karakter van onze hogeschool hebben we ook een Engelstalige plaquette laten maken. Die wordt binnenkort op een van de andere bankjes bevestigd met de tekst: ‘A meaningful conversation starts with genuine understanding’.

De Burn-out survival gids 

De onthulling van de plaquette werd voorafgegaan door een masterclass genaamd De Burnout survival gids van Wing Yan Man van 3310 – School for Millennials. Een platform, dat zij oprichtte na haar eigen burnout, en dat dient om jonge mensen door middel van workshops handvatten te geven om zich staande te houden in onze veeleisende maatschappij. Zij heeft ervaren dat Millennials niet goed zijn in hulp vragen en niet willen laten zien dat ze zwak zijn.

Sam de Vries, lid van BUas-herendispuut Palto heeft dat persoonlijk meegemaakt. Met de zelfdoding van één van hun leden kreeg het Bredase studentendispuut vorig jaar een enorme klap te verwerken. De studenten willen daarom mentale problemen bespreekbaar maken.

Praten over mentale problemen of gedachten aan zelfdoding kan altijd (anoniem) via 113.nl of 0800-0113

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Mylo Mastsbooms, Breda University of Applied Sciences