Technisch onderwijs krijgt jaarlijks 450 miljoen euro extra

Jaarlijks wordt er door het kabinet 450 miljoen euro geïnvesteerd in het technisch onderwijs. Behalve Eindhoven moeten ook de regio’s Delft, Enschede en Groningen dit geld gebruiken om meer techneuten op te leiden. Naast de universiteiten, doen ook de mbo’s en hbo’s mee, aldus DUB.

Het is inmiddels bekendgemaakt dat het kabinet er alles aan wil doen om techniek giganten als ASML en NXP in Nederland te houden. De in Eindhoven gevestigde fabrikant klaagt al een tijdje over het vestigingsklimaat in Nederland. Er dreigt een belastingvoordeel te verdwijnen en de politieke partijen willen de instroom van buitenlandse studenten beperken. ASML heeft gewaarschuwd dat het ook in een ander land dan Nederland kan uitbreiden. 

Enorme investeringen

Het kabinet wil dit voorkomen door de portemonnee fors te trekken. Er zal in totaal 2,5 miljard euro geïnvesteerd worden in het technisch onderwijs. De regio Eindhoven kan dit goed gebruiken. Er moeten namelijk extra huizen komen, de snelwegen moeten breder en het station moet ook worden uitgebreid. Het kabinet wil het mbo en hbo hierbij  betrekken, omdat het opleiden van techneuten een ‘nationale opgave’ is.

Behalve Eindhoven, worden ook de regio’s Delft, Enschede en Groningen aangewezen. Uit deze regio’s komen ook veel techniek medewerkers. De onderwijsinstellingen moeten binnenkort bekend maken hoe zij meer techneuten gaan werven en opleiden. Een groot deel van deze investering kan gerealiseerd worden door het Nationaal Groeifonds.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema