TU Delft verlost olifant van 75 centimeter lange stok in slurf

Dankzij een tang die Remi van de TU Delft aanpaste kon het driejarige olifantje Yindi uit Dierenpark Amersfoort gered worden. Voor de medewerkers van de dierentuin was lange tijd niet duidelijk wat er aan het dier mankeerde. Ze at en dronk niet meer en haar slurf gebruikte ze weinig. Daar bleek een 75 centimeter lange tak in te zitten. Dat meldt Omroep West.

De ontwikkelingstechnicus aan de TU Delft kreeg een mail van de dierentuin met de vraag of hij een oplossing had om een tak uit de slurf van een olifant te halen. Een plakbektang met een dubbele scharnier moest de oplossing zijn. De TU-medewerker geeft aan dat dit een bestaande tang is. “Maar deze tang heeft in plaats van een scharnierpunt twee extra scharnierpunten. Met een normale tang gaat het bekje te ver open om in de slurf te komen, met deze tang zou dat beter moeten gaan.”

Afgebroken slagtand 

Toen Remi in Amersfoort kwam was de tak snel verwijderd. “Met onze tang trokken ze de tak omlaag en vervolgens trokken ze deze er met een simpel tangetje uit de slurf.” Maar, hoe komt het dat een dierenarts iemand van de TU Delft mailt met zo’n verzoek? “Een aantal jaren geleden hebben we voor een olifant uit Blijdorp een mouw gemaakt nadat een slagtand was afgebroken. Deze kon nu herstellen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk