Studenten staan langer dan hun studietijd ingeschreven voor een kamer

Studenten moeten bij studentenhuisvesters meerdere jaren ingeschreven staan voordat ze uiteindelijk een studentenkamer kunnen bemachtigen. Dat duurt regelmatig langer dan de studie zelf. Dat blijkt uit cijfers van verschillende sociale studentenhuisvesters. Dat meldt NU.nl.

De inschrijfduur van een student geldt als belangrijkste reden om een kamer toegewezen te krijgen. Een student die vijf jaar staat ingeschreven, heeft een grotere kans op een studentenkamer dan iemand die twee jaar ingeschreven staat.

Wachttijd 

Voor studentenkamers loopt de wachttijd steeds meer op. Oud-studenten bezetten vaak de weinige studentenkamer die er zijn, want zij kunnen niet doorstromen naar een starterswoning.

Tilburg

Tilburg komt als beste uit de bus. Studenten moeten daar drie jaar ingeschreven staan voordat ze kans maken op een studio. Na Tilburg volgen studentensteden Wageningen, Groningen en Breda. Daar ligt de inschrijfduur op 3,5 jaar.

Een universitaire bacheloropleiding duurt drie jaar. Studenten komen dus vaak in aanmerkingen voor een kamer als hun studie al is afgelopen.

Studenten in Delft, Leiden of Amsterdam moeten nog langer wachten. Daar is de inschrijftijd bijna 5 jaar. Eigenlijk moet je je op je zestiende al inschrijven wil je kans maken op een kamer tijdens je studententijd.

Ontwikkeling van studenten 

Jolien Dopmeijer van onderzoekinstituut Trimbos geeft aan dat studenten vanwege het woningtekort bepaalde stappen in hun ontwikkeling niet kunnen zetten. Dat kan leiden tot stress, zorgen, een negatief toekomstperspectief en dat mondt uit in somberheid. Erg vervelend voor de studenten, maar ook voor hun ouders.

Stress 

Als je een woning hebt in de stad waar je studeert voel je je ook meer een met je studie en medestudenten. Elisa Weehuizen van de landelijke studentenvakbond geeft aan dat zonder woning je studietijd toch minder leuk en makkelijk is. Studenten zonder kamer moeten namelijk vaak lang reizen. Studeren, reizen, werken en sociale activiteiten zorgen voor een druk programma en dat levert uiteindelijk alleen maar stress op.

Landelijk actieplan studentenhuisvesting 

Er is een landelijk actieplan studentenhuisvesting. Voor 2030 moeten er 60.000 huizen bijgebouwd zijn. Op dit moment staat de teller op 29.000 huizen. Maar, de komende jaren zullen er veel studenten langer thuis blijven wonen dan eigenlijk de bedoeling was. Dopmeijer adviseert studenten en hun ouders om elkaar vrij te laten, maar wel goede afspraken daarover te maken. “Probeer je eigen invulling te geven aan je leven.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk