Toename van het aantal buitenlandse studenten met Nederlandse studiebeurs

Het aantal buitenlandse studenten dat in Nederland studiefinanciering ontvangt is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit jaar gaat het om 14.500 studenten, vorig jaar waren het er 12.000. Er studeren nu in totaal ruim 120.000 buitenlandse studenten in Nederland. Dat meldt de NOS.

Demissionair minister Dijkgraaf gaf eerder dit jaar aan dat het aantal buitenlandse studenten met een studiefinanciering zou gaan stijgen vanwege het versoepelen van de regels. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (dat is de EU plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland) die in Nederland 32 uur per maand werken hebben recht op de studiefinanciering.

56 uur per maand werken 

DUO had eerst de grens nog liggen op 56 uur per maand werken, maar buitenlandse studenten waren daar echter op tegen. Zij vonden het onrealistisch om 56 uur per maand naast je studie te werken. Ze stapten hiermee naar de rechter en de rechter gaf de studenten gelijk.

Uitkeringen aan internationale studenten

Minister Dijkgraaf waarschuwde in april dat de uitkeringen aan internationale studenten Nederland tientallen miljoenen euro’s per jaar extra zou kosten.

Volgens NSC-Kamerlid Omtzigt is het niet de taak van de Nederlandse overheid om buitenlandse studenten te financieren. Ook vindt Omtzigt de verdringing van Nederlandse studenten op de arbeidsmarkt een dreiging die je serieus moet nemen. “De instroom in het hoger onderwijs bestaat nu voor 40 procent uit internationale studenten. Als het merendeel van deze studenten na hun studie weer teruggaat naar het thuisland, dan zijn we goede studenten voor het buitenland aan het opleiden.”

Werken in Nederland 

In september meldde het CBS dat steeds meer buitenlandse studenten in Nederland blijven werken na hun studie. Van de studenten die in 2018-2019 hun diploma behaalden, had 32 procent van hen later een baan in Nederland.

Oneerlijke situaties 

Studiefinanciering voor werkende buitenlandse studenten zorgt voor oneerlijke situaties aldus Omtzigt. “Duitse en Vlaamse studenten krijgen ook kinderbijslag in hun eigen land. Die mogen ze bij de studiefinanciering die ze in Nederland krijgen optellen. Ze verdienen dus zo meer dan onze Nederlandse studenten.” Omtzigt heeft zelf goed gekeken naar het systeem in Vlaanderen. Daar krijgen internationale studenten pas een beurs als ze minstens elf maanden in het gebied aan het werk zijn. Omtzigt zou dit ook wel in EU-verband willen inzetten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk