Opleider AMC staat ontslag te wachten na jarenlang wangedrag

Een orthopedisch chirurg van het AMC die ook artsenopleider is, mag ontslagen worden. Het Amsterdam UMC, waar het AMC onderdeel van is, vroeg hiervoor toestemming bij de rechtbank. Hij gedroeg zich agressief en neerbuigend naar artsen in opleiding. In de rechtbank vroeg hij naast zijn wettelijke transitievergoeding om een schadeclaim van 1,2 miljoen euro. Dit krijgt hij niet toegekend en het ziekenhuis mag zijn contract op 1 januari 2024 stopzetten. Dit meldt RTL Nieuws.

Als opleider, hoogleraar en orthopedisch chirurg ontving de man een maandsalaris van zo’n 24.000 euro. Over zijn kwaliteiten als chirurg kwamen nooit klachten binnen, maar de wijze waarop hij omging met studenten en collega’s stond regelmatig ter discussie. Studenten zou hij negatief bejegenen en als hij als opleider aanwezig was in de operatiekamer, was de sfeer er altijd gespannen. In 2019 behoorde hij tot de 1,5 procent van de slechtst beoordeelde opleiders van Nederland.

Bedreigend leerklimaat

Na diverse incidenten in 2022, kwamen er eind vorig jaar meldingen binnen van een arts en arts in opleiding over de denigrerende en agressieve manier van communiceren door de specialist. Het ziekenhuis ondernam meerdere pogingen om het gedrag van de man te veranderen, maar dat gebeurde niet. Op 5 december vorig jaar kreeg het bestuur een brief van alle artsen in opleiding van zijn afdeling. Er moest een einde komen aan het bedreigende leerklimaat dat hij had gecreëerd. Studenten kregen van hem te horen dat ze onderaan de hiërarchie stonden en hun mond pas mochten openen als ze konden opereren. Daarna stuurden ook de verpleegkundigen een brief.v

Mediation slaagde niet

Het AMC stuurde de orthopedisch chirurg op betaald verlof. Omdat mediation in de tussentijd niet slaagde, vroeg het ziekenhuis in juni toestemming voor ontslag. Als hij dan toch ontslagen zou worden, eiste de arts en opleider een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro, bovenop zijn transitievergoeding van 160.000 euro. De rechtbank wijst hem dit niet toe en heeft nu ook toestemming gegeven voor ontslag per 1 januari 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky