Museum voor nieuwsgierige mensen gaat na drie jaar weer open in Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) is vanaf woensdag 6 september weer open. In het vernieuwde familiemuseum krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van de wetenschap en worden de kinderen zelf een beetje onderzoeker. Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

In het nieuwe UMU zijn vijf tentoonstellingszalen. Daarin kunnen bezoekers actief kennis maken met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht uit het heden en het verleden. “Bij het Universiteitsmuseum geloven we dat iedereen een onderzoeker kan worden. In het museum willen we bezoekers laten ervaren dat je alles kunt onderzoeken als je de juiste vragen stelt en net als wetenschappers verschillende onderzoeksvaardigheden gebruik”, aldus directeur Femke den Boer.

Onderzoekstour 

In het UMU worden regelmatig onderzoeksworkshops en andere activiteiten zoals bijvoorbeeld interactieve lezingen aangeboden. Ook voor het primair en voortgezet onderwijs zijn er verschillende programma’s. Er is een Onderzoekstour waarbij leerlingen actief aan de slag gaan in verschillende zalen en op die manier wetenschap op waarde leren schatten. Studenten van de Universiteit Utrecht begeleiden hierbij.

Meer ruimte in het vernieuwde museum 

Het oorspronkelijke museumgebouw uit 1996 werd te klein, want in 2019 trok het museum nog zo’n 75.000 bezoekers. In het vernieuwde museum is het entreegebied vergroot en is er een deel van de kantoren bij het museum betrokken, zodat er meer ruimte overblijft voor tentoonstellingen en andere faciliteiten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk