RUG viert Opening Academisch Jaar rondom thema Verbeelding

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) viert op vrijdag 1 september van 15.30 - 17.00 uur de Opening van het Academisch Jaar in de Martinikerk te Groningen. Verbeelding is het centrale thema tijdens het evenement dat bestaat uit speeches, debatten en optredens. Jacquelien Scherpen wordt daarnaast officieel geïnstalleerd als nieuwe rector magnificus. Ze volgt huidig rector Cisca Wijmenga op. Dit meldt de RUG.

De keuze om verbeelding centraal te stellen heeft verschillende redenen. De kracht van verbeelding, is van onschatbare waarde in onderwijs en onderzoek. Het is de drijvende kracht achter ontdekken, leren en het zoeken naar oplossingen. Verbeelding moedigt studenten aan om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en actief deel te nemen aan het leerproces. In onderzoek is verbeelding de vonk die leidt tot nieuwe ontdekkingen en doorbraken. Hierdoor verwerven onderzoekers cruciale kennis en verleggen ze grenzen.

Programma

Op het programma staan onder meer een academische rede door polymeerwetenschapper Marleen Kamperman, een debat met Marcel Levi (voorzitter NWO), Vinod Subramaniam (bestuursvoorzitter Universiteit Twente) en Cisca Wijmenga, en de uitreiking van de Alumnus van het Jaar award aan Takudzwa Mutezo. Wijmenga opent het evenement en neemt later afscheid als rector. Hierna wordt Jacquelien Scherpen als nieuwe rector geïnstalleerd. Zij houdt een aanvaardingsspeech.

Tussendoor zijn er muzikale intermezzo’s door studentenmuziekvereniging Bragi. Ook draagt de nieuwe huisdichter van de RUG een gedicht voor.

Cortège

Voorafgaand aan de Opening van het Academisch Jaar vindt traditiegetrouw het cortège plaats. Een stoet van RUG-hoogleraren en afgevaardigden van studie- en studentenverenigingen wandelt dan van het Academiegebouw naar de Martinikerk. Dit start rond 15.00 uur.

Door: Nationale Onderwijsgids