KIT Commissaris Joyeeta Gupta wint Spinozapremie

Joyeeta Gupta, sinds 2015 lid van de Raad van Commissarissen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) heeft de Spinozapremie gewonnen, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Het KIT is trots en verheugd dat Prof Dr Gupta deze prestigieuze prijs ontvangt voor haar werk over klimaatverandering en gerechtigheid, waarmee zij bij uitstek gestalte geeft aan KIT’s missie van inclusieve en duurzame ontwikkeling. Dat meldt het Koninklijk Instituut voor de Tropen. 

Henri van Eeghen, CEO van KIT Koninklijk Instituut voor de Tropen, zegt in een eerste reactie: “Een dikke proficiat aan onze commissaris Joyeeta Gupta, die de prestigieuze Spinozapremie heeft gewonnen. Het is een welverdiende erkenning voor haar baanbrekende werk op het gebied van klimaatverandering en rechtvaardigheid, en zal ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden bieden voor verder onderzoek en beleid."

Mondiale grondwet 

De Spinozapremie bedraagt 1,5 miljoen euro, waarvan Joyeeta Gupta zegt dat ze "de premie zou willen gebruiken voor meer rechtvaardigheid in kwesties van biodiversiteit, klimaat, water, voedsel, milieu en ontwikkeling. Met een mondiale grondwet als de stip aan de horizon."

Effecten van klimaatverandering 

Joyeeta Gupta is Hoogleraar Environment and Development of the Global South aan de Universiteit van Amsterdam, en houdt zich al haar hele carrière bezig met de effecten van klimaatverandering. Daarmee vraagt ​​ze aandacht voor wereldwijd onrecht: uiteindelijk worden ontwikkelingslanden het hardst getroffen door het veranderende klimaat, waaronder een grotere kans op overstromingen, droogtes en misoogsten.

Joyeeta Gupta 

Joyeeta Gupta is een prominent lid van een wereldwijde gemeenschap van wetenschappers die zich bezighoudt met milieukwesties. Zo was ze hoofdauteur van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, dat in 2007 de Nobelprijs voor de vrede won. Onlangs (31 mei 2023) publiceerde zij een artikel in het gezaghebbende tijdschrift Nature, waarin Prof Dr Gupta en haar co-auteurs een aantal veilige en rechtvaardige planetaire systeemgrenzen (ESB's) voorstellen, waarbinnen de mensheid moet opereren om duurzaam gebruik van de aarde mogelijk te maken.

Door: Nationale Onderwijsgids