Lars Hendrikman start begin juli als nieuwe directeur Universiteitsmuseum

Lars Hendrikman is de nieuwe directeur van het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Per 1 juli 2023 begint hij in zijn nieuwe functie. Hij volgt interim-directeur Franck Smit op, die met pensioen gaat. Voorheen was Hendrikman gedurende 15 jaar conservator oude kunst bij het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Hendrikman studeerde en doceerde tot 2005 kunstgeschiedenis aan de RUG. Als conservator zocht hij steeds de samenwerking met andere musea, zoals de strategische alliantie 'Rijksmuseum Maastricht' en partners in België en Duitsland. Hij kijkt uit naar zijn werk als museumdirecteur: “Het Universiteitsmuseum is prachtig. Ik kom graag terug naar Groningen en zie voor mij een belangrijke rol op het snijvlak van de academische wereld en het museale veld. Die rol kan ik denk ik goed vervullen.” 

Vier eeuwen universitaire wetenschapsgeschiedenis 

De collectie van het Universiteitsmuseum bestrijkt vier eeuwen universitaire wetenschapsgeschiedenis en bestaat uit talloze objecten, foto's, kunstwerken en documenten. Daarnaast beheert het museum ook kunstvoorwerpen in het Academiegebouw, zoals de collectie hoogleraarportretten in de Senaatskamer. 

Tentoonstelling 

Recentelijk opende de nieuwe tentoonstelling PHALLUS. Norm en Vorm, die de bezoeker meeneemt langs onze ideeën over geslacht, gender, wetenschap en normen. De tentoonstelling is een overname uit het Universiteitsmuseum Gent. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Justin Livesey