Open Universiteit kent eredoctoraat toe aan finance autoriteit Alex Edmans

De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. Alex Edmans, hoogleraar Finance aan de London Business School. Hij ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn grote verdiensten als verbinder tussen wetenschap en samenleving. Edmans wordt wereldwijd gezien als dé wetenschappelijk leider op het gebied van duurzame financiering. In zijn onderzoek toont hij aan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen juist een voorwaarde is voor financieel succes op de lange termijn. Hij heeft veelvuldig onderwijsprijzen gewonnen en deelt zijn wetenschappelijke inzichten graag met een breed publiek. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 21 september 2023. Dat meldt de Open Universiteit.

Naast zijn hoogleraarschap is Alex Edmans onder meer directeur van de American Finance Association en bestuurder van The Investor Forum. Van 2017 tot 2022 was hij managing editor van de Review of Finance, het toonaangevende academische financiële tijdschrift in Europa. Zelf publiceerde hij vele inspirerende wetenschappelijke bijdragen op het gebied van purposeful business, sustainable investing, corporate governance en behavioral finance.

Breed publiek 

Edmans draagt zijn kennis ook met verve uit naar een breed publiek. Zijn TED-talks zijn miljoenen keren bekeken, hij sprak op het World Economic Forum in Davos en getuigde bij het Britse parlement. Zijn boek Grow the Pie: How Great Companies Deliver Both Purpose and Profit is in 2020 verkozen tot een Financial Times Book of the Year.

Eerste eredoctoraat 

Voor zijn werk ontving Edmans al meerdere internationale onderscheidingen en prijzen. Van de Open Universiteit ontvangt Alex Edmans zijn eerste eredoctoraat. Rector magnificus Theo Bastiaens: "Wij zijn blij en trots dat we professor Edmans kunnen eren tijdens onze dies natalis. De maatschappelijke relevantie van Edmans onderzoek en de energie en het talent waarmee hij zijn bevindingen op zeer toegankelijke wijze deelt met een breed publiek zijn een ware inspiratiebron. Zijn ideeën over sustainable finance onderstrepen het belang voor bedrijven om goed te zorgen voor onze samenleving en planeet. Daarnaast biedt hij ook praktische richtsnoeren voor het oplossen van duurzaamheids- en verantwoordelijkheidsvraagstukken in het bedrijfsleven. Dat verdient alleen maar waardering."

Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de 39e dies natalis van de Open Universiteit op donderdag 21 september 2023 in Heerlen. Erepromotor is prof. dr. Dennis Bams, hoogleraar Financieel risicomanagement aan de faculteit Managementwetenschappen.

Door: Nationale Onderwijsgids