Universiteiten van Nederland pleit voor eerlijkere toelating voor studenten

De umc’s, universiteiten en studentenorganisaties roepen de Tweede Kamer op om het huidige wetsvoorstel voor toevoeging van decentrale loting aan te passen. Zij stellen voor om na de selectie te gaan loten in de grote middengroep. Het trio doet de oproep in aanloop naar de behandeling van de wetswijziging van de Tweede Kamer op dinsdag 24 januari. Dat meldt Skipr. 

Universiteiten van Nederland (UNL) en de Nederlandse Federatie van umc’s (NFU) pleiten, samen met verschillende studentenorganisaties, voor een aanpassing van de voorgestelde wetswijziging. De aanpassing maakt het mogelijk dat de instellingen na selectie ook nog een onderscheid kunnen maken tussen de middengroep en de laagst scorende studenten. De middengroep krijgt dan een grotere kans om toegelaten te worden.

Kansengelijkheid 

Universiteiten en hogescholen kunnen door de door hen voorgestelde wijziging van de WHW per opleiding meer maatwerk toepassen bij het selectieproces en de inrichting daarvan. De kansengelijkheid voor nieuwe studenten wordt daarmee vergroot, met name in de middengroep. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk