Open Universiteit de tweede beste universiteit van Nederland

In de ranglijst van beste universiteiten van Nederland staat de Open Universiteit (OU) op de tweede plaats na Wageningen University, en krijgt het bijbehorende kwaliteitszegel. Bovendien zijn vier van haar zeven bacheloropleidingen de beste in de ranglijst van hun studierichting en verdienen twee ervan het predicaat 'topopleiding 2023'. Dat zijn de waarderingen voor de Open Universiteit in de Keuzegids Universiteiten 2023 die 24 november 2022 is verschenen en waarin de kwaliteit van alle wo-bacheloropleidingen wordt vergeleken. Dat meldt Open Universiteit. 

Rector magnificus van de Open Universiteit prof. dr. Theo Bastiaens: "Mooi dat we onze positie in de top van de veertien universiteiten in Nederland behouden met deze hoge scores. Onze studenten blijven de hoge kwaliteit van ons onderwijs zeer waarderen, daar zijn we heel blij mee! En trots dat onze medewerkers zich blijven inspannen ons toegankelijk en flexibel wetenschappelijk onderwijs op hoog niveau te houden en te blijven verbeteren."

Informatiekunde en Milieu-natuurwetenschappen 

Alle bacheloropleidingen van de Open Universiteit krijgen een hoge waardering voor het niveau, de inhoudelijke kwaliteit van het studiemateriaal en de gebruikte werkvormen. Topopleidingen (vanaf 75 punten) zijn de bacheloropleidingen Informatiekunde en Milieu-natuurwetenschappen met respectievelijk 80 en 77 punten. Ze scoren beide de eerste plaats in de ranglijst van hun studierichting. Deze opleidingen behoren, volgens de definitie in de Keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Ook de bachelors Rechtsgeleerdheid en Informatica zijn de beste opleidingen van hun studierichting.

Bacheloropleidingen 

Het academisch activerend afstandsonderwijs van de Open Universiteit is toegankelijk en flexibel. Alle bacheloropleidingen zijn Nederlandstalig, er is geen numerus fixus en voor de startcursussen zijn er geen ingangseisen. De zeven bacheloropleidingen zijn Algemene cultuurwetenschappen, Bedrijfskunde, Informatica, Informatiekunde, Milieu-natuurwetenschappen, Psychologie en Rechtsgeleerdheid. Aansluitend zijn er twaalf masteropleidingen.

Keuzegids Universiteiten 2023 

De Keuzegids Universiteiten 2023 biedt ranglijsten die op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022 zijn gebaseerd. De Keuzegids Universiteiten wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde bacheloropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. Meer informatie staat op de website www.keuzegids.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids