Alcoholgebruik onder Antwerpse studenten valt eigenlijk best mee

Studenten zouden enorme hoeveelheden alcohol nuttigen. Uit onderzoek van de UAntwerpen en de stad Antwerpen blijkt dat dit niet overeen komt. Beide partijen willen nu memes en video’s van de campagne Alcoholfacts viraal laten gaan. Dat meldt Medicalfacts.

De cijfers tonen aan dat Antwerpse studenten wel drinken, maar niet zoals ze zelf denken. De meeste studenten (60,8 procent) denken dat de doorsnee student twee keer per week of vaker alcohol drinkt, blijkt dat 79 procent van de studenten maximaal één keer per week alcohol drinken. Studenten denken ook veel over andere studenten dat ze vaker dronken worden dan dat werkelijk waar is. 

Bingedrinken 

Bingedrinken, waarin in korte tijd heel veel alcohol wordt genuttigd, gebeurt in de praktijk veel minder dan gedacht. Studenten denken zelf dat 73,3 procent van de mannelijke studenten en 66,1 procent van hun vrouwelijke studenten meer dan twee keer per maand aan bingedrinken doen. Die cijfers kloppen niet. Studenten geven zelf aan dat 68,9 procent (van de mannen) en 76,9 procent (van de vrouwen) hier maar één keer in de maand schuldig aan maken.

Campagne 

Het doel met de campagne van Alcoholfacts is dat studenten die denken dat drinken er gewoon bijhoort, van gedrag gaan veranderen. Iedereen wordt aangespoord om de memes en video’s te delen via social media met de hashtag #alcoholfacts 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk