Studentenorganisaties overhandigen Eerste Kamer petitie tegen renteverhoging

De rente op studieschuld gaat mogelijk omhoog. Reden voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United om een petitie te starten tegen de renteverhoging. Twee weken geleden behaalde deze petitie de 100.000 handtekeningen. Op dinsdag 11 oktober om 12:00 wordt de petitie overhandigd aan leden van de commissie OCW van de Eerste Kamer. Dat meldt de LSVb.

De studentenorganisaties doen een oproep aan de Eerste Kamer om een motie te steunen die de renteverhoging bevriest. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Joram van Velzen: ‘In deze tijd van ongekende financiële druk is een renteverhoging op schulden het laatste wat we moeten willen voor studenten. Met torenhoge schulden kan je niet volledig bijdragen aan de maatschappij.’ Voorzitter van FNV Young & United Yasmin Ait Abderrahman: ‘Dit is het zoveelste balletje dat studenten in de lucht moeten houden. Jarenlang werd lenen gestimuleerd met ‘gunstige leenvoorwaarden’. Studenten voelen zich voorgelogen met deze aankomende renteverhoging.’

#NietMijnSchuld 

Sinds 2019 zetten studenten zich in via de #NietMijnSchuld-campagne om te zorgen voor een schuldenvrije basisbeurs en een compensatie voor de pechgeneratie. Activisten vanuit de campagne zullen ook aanwezig zijn bij het overhandigingsmoment. 

Door: Nationale Onderwijsgids