Buitenlandse studenten weren bij populaire studies mag niet van het kabinet

Het kabinet staat niet toe dat de Universiteit van Amsterdam (UVA) buitenlandse studenten gaat proberen te weren bij populaire studies. De Onderwijsinspectie zal ingrijpen als de universiteit toch doorgaat met het aangekondigde beleid. Dat meldt het AD. 

Onderwijsminister Dennis Wiersma beantwoordde dinsdag Kamervragen van zijn VVD collega Hatte van der Woude. Van der Woude stelde de vragen naar aanleiding van het bericht dat de UvA quota voor buitenlandse studenten zou gaan instellen. Daarbij zou het gaan om populaire studies als psychologie en politicologie. 

Wettelijke basis 

“Als de wettelijk basis ergens niet is, dan mag het niet en dan kan het niet. Dan hebben we de inspectie bijvoorbeeld die we kunnen vragen om daarop toe te zien”, aldus minister Wiersma tijdens het vragenuurtje dinsdag in de Kamer.

Werven van studenten 

De universiteiten moeten zelf verantwoord werven in het buitenland. Als er geen huisvesting is moeten universiteiten buitenlands studenten daarover informeren. “Het zijn toch daadwerkelijk de instellingen die die studenten werven”, aldus Wiersma

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk