Haagse Goldband trad op bij studentencorps, maar neemt afstand van speech

De Haagse formatie Goldband heeft zich maandagavond tijdens het optreden op het lustrum van het Amsterdamse corps nadrukkelijk uitgesproken tegen de omstreden seksistische speeches die zondag op hetzelfde lustrum waren gehouden. Dat laat hun woordvoerder dinsdag aan het ANP weten.

"Ook ons bereikte gisteren het bericht over de walgelijke speeches op zondagavond, waarop wij direct contact hebben opgenomen met de organisatie", laat de groep weten. "Nadat zij ons op de hoogte hebben gesteld van de getroffen maatregelen en de wens het slotfeest door te laten gaan, hebben wij in goed overleg besloten om toch op te komen treden."

Zanger Milo Driessen sprak zich tijdens het optreden nadrukkelijk uit tegen de uitlatingen die zondag waren gedaan. "Dit leek ons effectiever dan het optreden te cancellen. Om zo de mensen die niets met het voorval te maken hadden - inclusief de gehele vrouwenafdeling - niet de dupe te laten worden van het onacceptabele gedrag van een groep mannen."

Sperma-emmers

Tijdens de toespraak op het 'herendiner' op zondag werd gezegd dat vrouwen "sperma-emmers" zouden zijn en "niks en niks meer dan een hoer". De zaak kwam maandagavond aan het licht toen een groep van meer dan 200 leden van het corps naar buiten trad en zei zich niet veilig te voelen bij de vereniging. Door alle commotie is de aanmelding van aspirant-leden stopgezet. Burgemeester Femke Halsema overweegt stappen tegen het corps.

De RVD wil niet reageren op de vraag of de recente gebeurtenissen invloed hebben op de keuze van Amalia om al dan niet tot het corps toe te treden. De prinses meldde eerder in het boek van Claudia de Breij dat zij graag lid wil worden van het Amsterdamse corps.

Door: ANP