Website 'Geo Tour de France' gelanceerd, voor sportredacties en fietsliefhebbers

Op 24 juni gaat de website ‘Geo Tour de France’ de lucht in, gericht op sportredacties, wielercommentatoren en fietsfanaten. Per etappe beschrijft geotdf.org het natuurlijke decor van de Tour de France: de verschillende landschappen en wat zich diep daaronder bevindt. Zowel voor de mannen- als voor de vrouwenkoers. Ooit geweten dat er dinosauriërs gevonden zijn langs de route? Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

“Ineens viel het kwartje: een live-uitzending van een wielerwedstrijd is één grote geologische excursie.” Aan het woord is geoloog Douwe van Hinsbergen, initiatiefnemer van Geo Tour de France, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht én wielerfanaat. “En flink wat wielrenners, en hun publiek, zijn geïnteresseerd in de omgeving waar ze doorheen rijden. Andersom zijn er nogal wat geowetenschappers die van wielrennen houden. Dus waarom zouden we de wielercommentatoren niet helpen met wat kennis over landschappen en de onderliggende schatten?” Daarop benaderde Van Hinsbergen collega’s uit binnen- en buitenland voor het schrijven van een serie blogs over de geografie van de verschillende etappes. Geo Tour de France was geboren.

Geografisch en geologisch fascinerende fenomenen 

De Tour de France van dit jaar gaat door de overblijfselen van drie oercontinenten, langs sporen van de meteoriet die duizenden kilometers verderop het einde van het dinotijdperk inluidde, door het kalklandschap van de “White Cliffs of Calais”, over uitgedoofde vulkanen, een stukje Saoedi-Arabië in Parijs en nog veel meer geografisch en geologisch fascinerende fenomenen. Op geotdf.org wordt bij de mannenkoers iedere dag een geologisch verschijnsel langs de route en het achterliggend proces uitgelegd. De vrouwenkoers trekt iedere dag over ouder gesteente en de blogs nemen de lezer mee naar die wereld en haar bewoners.

Enerzijds beschrijft de website de oeroude wereld onder de landschappen langs de route. Die wereld is de som van een miljoenen of miljarden jaren oude geschiedenis: het terrein van de geologie, de geochemie en de geofysica. Daarnaast kijkt de website naar de moderne landschappen: hun ontstaan, de rivieren en gletsjers die er doorheen stromen, de aard van de bodem, en de natuurrampen die op de loer liggen zoals aardverschuivingen. Dat is allemaal het terrein van het veld van de geowetenschappen dat we kennen als fysische geografie, en dat processen bestudeert op tijdschalen van honderdduizenden jaren of korter.

Twitter 

“Op Twitter kan het publiek via de hashtag #GeoTdF ook foto’s delen en vragen stellen”, vult Van Hinsbergen aan. “En tijdens de Tour zullen we elke dag van ons laten horen via ons Twitterkanaal @geotdf.” Dat beperkt zich overigens niet tot de Tour de France, maar vertelt het hele jaar door over de geologie van wielerkoersen, overal ter wereld.

Onderzoekers uit zeven landen 

Aan Geo Tour de France nemen onderzoekers uit zeven landen deel. Behalve vanuit de Universiteit Utrecht zijn er bijdragen vanuit de universiteiten van Birmingham (Verenigd Koninkrijk), Montpellier en Rennes (Frankrijk), Münster (Duitsland), Granada (Spanje) en Utah (Verenigde Staten), de Vrije Universiteit Amsterdam, Naturalis Biodiversity Center (Leiden) en de Geologische Diensten van Frankrijk en van Denemarken en Groenland.

Door: Nationale Onderwijsgids