Jaap van Dissel door honderden wetenschappers gesteund na aanval FvD

Honderden wetenschappers hebben het opgenomen voor directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM Jaap van Dissel. Hij werd vorige week in de Kamer beschuldigt van corrupt gedrag door FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Van Meijeren drong ook aan op ontslag. Dat meldt de NOS. 

Van Meijeren deed zijn uitspraken tijdens het debat over de politieke invloed die is uitgeoefend op adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Van Dissel is daar de voorzitter van. 

Vertrouwen in de wetenschap 

Microbioloog Marc Bonten en viroloog Marion Koopmans schrijven in een ingezonden brief aan de Volkskrant namens honderden andere wetenschappers dat zulke aantijgingen vaker voorkomen in het parlement en op social media zelfs elke dag. Bonten en Koopmans schrijven dat dat het vertrouwen in de wetenschap aantast.

Beschuldigen 

“De polariserende toon van het debat en het verspreiden van desinformatie hebben ertoe bijgedragen dat sommigen zich van een vaccinatie hebben afgekeerd”, aldus de wetenschappers. Dat heeft volgens hen ook enkele levens gekost. Ze roepen daarop de parlementariërs op te stoppen met mensen verdacht te maken en te beschuldigen. De brief is ondertekent door honderden hoogleraren, alle veertien rectoren van de Nederlandse universiteiten en alle decanen van de studierichting geneeskunde.

In een toelichting bij het NOS Radio 1 Journaal zegt Koopmans dat de aanleiding voor het stuk in de Volkskrant het Kamerdebat is. Al is het wel zo dat de wetenschappers een steeds vaker voorkomend patroon zien in de samenleving. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk