Erasmus Universiteit betaalde Ernst & Young voor werk hoogleraar Balkenende

De Erasmus Universiteit in Rotterdam betaalde accountantskantoor Ernst & Young (EY) om voormalig premier Jan Peter Balkenende in te zetten als hoogleraar. Balkenende werkte bij het accountantskantoor in een hoge functie. EY kreeg van de universiteit een vergoeding voor de uren die ze Balkende niet konden inzetten vanwege zijn functie als hoogleraar. Dat meldt de NOS. 

Dit komt allemaal naar voren in het onderzoek over de bijbanen van hoogleraren dat Nieuwsuur onlangs heeft gepubliceerd.  

Hoogleraar 

Balkenende werd in 2010 aangesteld als hoogleraar die niet op de loonlijst staat. Een half jaar daarna werd hij ook partner van EY. De Erasmus Universiteit heeft ongeveer 8000 euro per jaar uitbetaald aan EY, in 2011 en 2021. 

Onkostenvergoeding 

De universiteit geeft geen verklaring over de precieze aard van de vergoeding. Een woordvoerder laat weten dat het accountantskantoor Balkenende niet volledig kon inzetten, maar hij was al hoogleraar voordat hij in dienst trad bij EY. De onkosten die gemaakt zijn waren dus te overzien. Deskundigen wijzen erop dat onkosten doorgaans bestaan uit reiskostenvergoeding of een maaltijdvergoeding. Inkomstenderving voor een andere werkgever hoort daar niet bij. 

Balkenende 

Uit jaarverslagen blijkt dat EY zich ten doel had gesteld om tenminste tien hoogleraren in dienst te hebben. Balkenende was daar dus één van. Maar Balkenende heeft voor de meeste van zijn nevenfuncties nooit toestemming gekregen. Hij werd als hoogleraar ook vrijgesteld van onderzoeksverplichtingen, terwijl onderzoek doen juist één van de kerntaken is van een hoogleraar. Voor Balkenende zou er een uitzondering gelden. Balkenende geeft wel onderwijs en neemt deel aan een studieproject. 

Vergoedingsafspraken 

EY heeft laten weten dat alle partners hun vergoedingen aan het kantoor moeten afdragen. Ook zegt EY niet betrokken te zijn geweest bij de vergoedingsafspraken tussen Balkenende en de Erasmus Universiteit. 

Dit zijn de volledige reacties van Jan Peter Balkenende, Erasmus Universiteit en Ernst & Young.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk