Voor vragen over HPV-vaccinatie staat de Twijfeltelefoon straks ook open

Vanaf maandag 11 april staat de lijn van de Twijfeltelefoon ook open voor vragen over HPV-vaccinatie. De Twijfeltelefoon hoopt zoveel mogelijk vragen van tieners (en hun ouders/verzorgers) te beantwoorden over het belang van de HPV vaccinatie. Dat meldt het Erasmus MC. 

De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker die worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus: baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, peniskanker, anuskanker en mond- en keelholtekanker. De vaccinatie wordt sinds kort ook aan jongens aangeboden.

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker 

Patholoog Folkert van Kemenade ziet waar verkeerde informatie over de HPV-vaccinatie toe leidt. De vaccinatiegraad voor HPV blijft fors achter bij ons omringende landen. Als patholoog is hij al jaren verbonden aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. "Om het aantal gevallen van baarmoederhalskanker terug te dringen tot 4 per 100.000 vrouwen, zoals de WHO wil, hebben we een vaccinatiegraad van 90 procent nodig."

Vaccin 

De vaccinatiegraad schommelt nu landelijk rond de 63 procent. In de grote steden is dat percentage nog veel lager. Waarom nemen meisjes geen vaccin? "Desinformatie,  twijfel over veiligheid en werkzaamheid, peer pressure, onterechte aannames van ouders dat hun dochter dat niet nodig zou hebben gezien de associatie met seks", somt Van Kemenade op. "In het begin hadden sociale media vrij spel, daar verscheen de meest klinkklare onzin over het vaccin."

Twijfeltelefoon 

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is sinds maart 2022 verder gegaan als Twijfeltelefoon. De Twijfeltelefoon wordt een preventieplatform waar mensen vragen kunnen stellen over medische vraagstukken. Bellers konden al terecht met vragen over vroege opsporing van darmkanker. Uiteraard blijven ook vragen over COVID-vaccinaties en vroege opsporing van darmkanker van harte welkom.

"Met de Twijfeltelefoon willen we gezondheidsverschillen in de grote stad verkleinen", vertelt Robin Peeters, internist in het Erasmus MC en mede-initiatiefnemer van de Twijfeltelefoon. "Zowel voor HPV-vaccinatie en coronavaccinatie als voor het bevolkingsonderzoek darmkanker geldt: mensen mogen zelf kiezen of ze het willen, maar ik wil graag dat ze hun keuze maken op basis van correcte informatie. Op dit moment doet veel desinformatie de ronde. Zowel over darmkanker, als over COVID-vaccinatie als over HPV-vaccinatie."

Getrainde geneeskundestudenten 

De Twijfeltelefoon is in eerste instantie opgericht door het Erasmus MC, en inmiddels een samenwerkingsverband van de universitair medische centra en de huisartsen. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar. De lijnen worden bemenst door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten. Het telefoonnummer is 088-7555777.

Door: Nationale Onderwijsgids