Het eeuwenoude Universiteitskwartier in Amsterdam wordt vernieuwd

Het eeuwenoude Universiteitskwartier in Amsterdam wordt vernieuwd. Het gebied tussen Rokin en Hoogstraat houdt een eigen karakter en sfeer - maar dan groener. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en de UvA gaat een aantal van haar gebouwen verbouwen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

In het Universiteitskwartier wonen, werken, en studeren mensen, maar ook veel Amsterdammers bezoeken de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het toekomstplan voor dit gebied (of eigenlijk: Strategisch Masterplan) is samen met bewoners, studenten, ondernemers en met de Universiteit van Amsterdam opgesteld. Daarbij is veel aandacht besteed aan bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en duurzaamheid.
 
Voor de uitstraling van het gebied wordt meer teruggegaan naar de basis: de poorten, steegjes en hofjes. Ook worden veel van de monumentale gebouwen in het gebied verduurzaamd. Het toekomstplan is opgesteld via een intensief participatietraject met de UvA en de buurt. Een aparte begeleidingscommissie zal in de nieuwe fase voor zorgen dat bewoners, UvA en gemeente ook echt samen blijven optrekken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids