Verspild belastinggeld? Afgestudeerde medisch specialisten vinden moeilijk werk

Recent afgestudeerde medisch specialisten blijken moeilijk werk te kunnen vinden. Volgens de Volkskrant zijn er een paar honderd tot duizend specialisten die geen zicht hebben op passend werk. Hoogleraar Marco Varkevisser denkt dat dit probleem is ontstaan doordat ziekenhuizen graag specialisten opleiden, maar ze niet in dienst willen nemen. Dit meldt NOS, op basis van berichtgeving in de Volkskrant. 

Door het uitblijven van werk voor deze jonge medische professionals, gaat veel kapitaal verloren. Immers, een opleiding tot specialist kost ongeveer 1 miljoen euro aan belastinggeld. Varkevisser stelt dat dit een groot probleem is dat een structurele oplossing behoeft. Een tijdelijke oplossing is er namelijk al: medisch specialisten aan het werk zetten om inhaalzorg weg te werken.
 

Moeilijk doorstromen

Recent afgestudeerde medisch specialisten staan bovendien 1-0 achter op de specialisten in opleiding. Specialisten in opleiding hebben al een plekje op het werkrooster en afgestudeerden niet. Zij stromen daardoor moeilijker door. “Het is nu aantrekkelijk om mensen die in opleiding zijn in je vakgroep te hebben, maar niet zozeer de mensen die al klaar zijn”, concludeert Varkevisser.
 
Door: Nationale Onderwijsgids