Utrechtse studenten kwaad om hogere vergoeding toezichthouders universiteit

Studenten van de Universiteit Utrecht zijn niet te spreken over de fikse stijging van de vergoeding van de Raad van Toezicht. De leden van de Raad hebben hun vergoeding verhoogd met 60 procent, en dat is volgens de studenten totaal ongepast in deze crisistijd. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht gaat er flink op vooruit: haar jaarlijkse toelage stijgt van 15.000 naar 24.000 euro. Ook de vergoeding van de overige vier leden stijgt behoorlijk, van 10.000 naar 16.000 euro. Eerder verzochten de studentenleden van de Universiteitsraad de Raad van Toezicht nog met klem om deze verhoging op z’n minst uit te stellen tot na de coronacrisis. Dit verzoek heeft de Raad naast zich neergelegd. De studenten vinden dat dit “midden in een crisis van ongekende omvang, waarin docenten onbetaald overwerken om het onderwijs gaande te houden, jongeren massaal werkloos raken en te maken krijgen met onderwijsvertraging en waarin de overheidsfinanciën een enorme klap krijgen” een verkeerd voorbeeld geeft en ongepast is.

Joanne Kellerman, de voorzitter van de Raad van Toezicht, heeft in een brief aan de studentenleden laten weten de verhoging toch door te zetten, en geeft aan dat hier een “zorgvuldig doorlopen traject” aan vooraf is gegaan. Dit besluit was al voor de coronacrisis genomen, maar ging wel pas van kracht toen de crisis al een flinke tijd bezig was.

Door: Nationale Onderwijsgids