RUG start samenwerkingsverband met acht Europese universiteiten

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start vandaag, op 1 maart, met een nieuw samenwerkingsverband met acht Europese universiteiten. Dit verband, ‘ENLIGHT’, zorgt ervoor dat RUG-studenten toegang krijgen tot de vakken, docenten en hoogleraren van de andere universiteiten. Dit meldt de Groninger Internet Courant.

De acht universiteiten die, naast de RUG, zijn aangesloten bij ENLIGHT zijn de Universiteit van Baskenland (Spanje), de Universiteit van Bordeaux (Frankrijk), de Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), de Nationale Universiteit Ierland Galway, de Universiteit van Göttingen (Duitsland), de Universiteit van Tartu (Estland), de Universiteit van Uppsala (Zweden) en de Universiteit van Gent (België).

Met ENLIGHT willen de universiteiten “studenten als wereldburgers opleiden met de beste kennis en vaardigheden om grote maatschappelijke veranderingen aan te kunnen pakken, gelijkheid te versterken en duurzaamheid te bevorderen”. Daarom moet ENLIGHT een open gemeenschap worden tussen de negen universiteiten. Ook zal het samenwerkingsverband zich de komende drie jaar specifiek op een vijftal thema’s richten: de digitale revolutie, energie en kringloop, gezondheid en welzijn, klimaatverandering en ongelijkheid.

Door: Nationale Onderwijsgids