VU Amsterdam biedt als eerste onderwijsinstelling gratis menstruatieproducten

Sinds vandaag kunnen vrouwelijke studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam gratis menstruatieproducten krijgen. Het initiatief komt van de studentenvakbond SRVU. VU Amsterdam is daarmee de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die gratis menstruatieproducten aanbiedt. Dit meldt NU.nl.

In landen als Schotland, Engeland en Nieuw-Zeeland zijn menstruatieproducten al langer gratis. De SRVU hoopt dat door dit initiatief meer instanties in Nederland zullen volgen.
 
Gratis menstruatieproducten op school geven aan de ene kant een groot gebruiksgemak. Zoals een studente het tegen AT5 verwoordt: "Je hebt altijd weleens dat je het vergeet of dat je net ongesteld wordt, dus nu kan je het zonder gêne hier pakken."
 
Maar ook kunnen gratis menstruatieproducten een uitkomst zijn als je als student krap bij kas zit. Uit eerder onderzoek van Plan uit 2019 blijkt dat negen procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar soms te weinig geld heeft voor tampons of maandverband. Plan noemt dat menstruatie-armoede. Sommigen moeten zich daarom behelpen met wc-papier of vodden. Gratis menstruatieproducten kunnen ervoor zorgen dat dit niet meer nodig is.
 
Door: Nationale Onderwijsgids