Cyberaanval op UvA en HvA uitgevoerd door 'professionele hackers'

De cyberaanval op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is uitgevoerd door "professionele hackers die uit zijn op financieel gewin", laten de twee instellingen weten. Maar ze zeggen niet of het gaat om gijzelsoftware, zoals eerder bij de Universiteit Maastricht. Bij gijzelsoftware (ransomware) worden alle systemen versleuteld en ontoegankelijk gemaakt. De hackers eisen losgeld om dit ongedaan te maken.

Volgens de universiteit en de hogeschool is de aanval vroeg ontdekt. De twee onderwijsinstellingen hebben gezamenlijke servers en systemen, die de komende dagen worden onderzocht. Het onderwijs aan studenten en het wetenschappelijk onderzoek kunnen gewoon doorgaan.

De UvA en de HvA zeiden eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat persoonlijke gegevens van mensen zijn gelekt en dat de aanvallers daar waarschijnlijk ook niet op uit waren.

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door ransomware. De universiteit betaalde het losgeld, een bedrag van 30 bitcoin. Dat was destijds zo'n 197.000 euro waard.

Door: ANP