Universiteit Twente maakt app die helpt met negatieve gevoelens door coronacrisis

De Universiteit Twente lanceert een app die ervoor moet zorgen dat mensen positiever door de coronacrisis komen. Volgens hoogleraar Ernst Bohlmeijer kun je dankbaarheid voor de kleine dingen namelijk redelijk gemakkelijk leren, en daar helpt de nieuwe app bij. Dit meldt Trouw.

Voor veel mensen zorgt de coronacrisis voor negatieve gevoelens zoals angst, eenzaamheid of somberheid. Om hiermee te helpen lanceert Bohlmeijer de app ‘Zo er nog niet’, onder het motto ‘dankbaarheid kun je leren’. Via deze app krijgen gebruikers gedurende zes weken elke dag een opdracht die hen stil leert staan bij de dingen die wel goed gaan in hun leven. “De eerste week vragen we bijvoorbeeld op te schrijven wat er goed ging die dag”, legt Bohlmeijer uit. “Dat kan zijn dat iemand vriendelijk was, dat je een uur fijn hebt gewandeld in de natuur, een lekkere maaltijd hebt gekookt of een gezellig moment hebt gehad met een kind. Door het op te schrijven, laat je het echt even op je inwerken.” Door dit of een vergelijkbare opdracht elke dag te doen verandert het uiteindelijk iets aan je instelling. Het wordt deel van je systeem.

Onderzoek

De lancering van de app maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek. Daarom kan de app voorlopig alleen gebruikt worden door mensen die zich aanmelden bij de Universiteit Twente en die mee willen werken aan het onderzoek door middel van een vragenlijst. Als de resultaten positief zijn hoopt Bohlmeijer de app toegankelijk te kunnen maken voor iedereen.

Overigens benadrukt Bohlmeijer dat de app niet geschikt is voor mensen die er niet voor openstaan, en ook niet voor mensen met zeer ernstige somberheid of een depressie: “Zij kunnen beter professionele hulp vragen.”

Door: Nationale Onderwijsgids