UvA zet docent op non-actief na signalen van grensoverschrijdend gedrag

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een docent op non-actief gesteld na signalen grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om een docent van de opleiding Franse taal en cultuur. Volgens onderzoek van NRC ontving de universiteit al in 2017 een klacht over de docent. Dit meldt Trouw.

In 2017 leidde een klacht van een student over de docent tot een officiële klachtenprocedure, waarna de klachtencommissie begin 2018 oordeelde dat er sprake was geweest van grensoverschrijdend gedrag. De decaan van de faculteit Geesteswetenschappen kreeg de taak om de docent op zijn gedrag aan te spreken. Omdat er door meer studenten klachten waren ingediend moest de decaan ook bepalen of nader onderzoek mogelijk was.

Eerder deze maand stuurde de universiteit naar alle studenten Frans een email dat er “op basis van enkele recente vertrouwelijke signalen” was besloten om een extern onderzoek te laten uitvoeren. Adviesbureau Berenschot kreeg de opdracht voor dit onderzoek in begin december.

Een woordvoerster van de UvA bevestigt dat de docent momenteel geen onderwijs geeft, maar wil niet vertellen om welke docent het gaat. “We vinden het belangrijk hiermee zorgvuldig om te gaan en met het oog op de privacy van betrokkenen en het goede verloop van het onderzoek vertrouwelijkheid te betrachten.”

Door: Nationale Onderwijsgids