LSVb blij met uitspraak Tweede Kamer over beperken bindend studieadvies

Deze week nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan die universiteiten oproept het bindend studieadvies (BSA) dit jaar niet onverkort toe te passen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verzet zich al wekenlang tegen het besluit van universiteiten om het BSA dit jaar toch op te gaan opleggen. Dit meldt de LSVb.

LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Door de coronacrisis hebben eerstejaars studenten een abnormaal jaar, dan is het niet wenselijk om het BSA op een normale manier toe te passen. Wij roepen universiteiten op snel gehoor te geven aan de wens van de Kamer.”   

Bindend studieadvies

Het BSA is studentenorganisaties al jaren een doorn in het oog. Als eerstejaars studenten onvoldoende studiepunten halen kunnen ze door hun onderwijsinstelling van de opleiding weggestuurd worden. Wegens de coronacrisis werd het BSA vorig jaar op hogescholen en universiteiten al geschrapt. Dit jaar besloten hogescholen het BSA weer te schrappen, maar lieten universiteiten weten wel weer een BSA te willen opleggen.

Onrust

Volgens de LSVb zorgt het besluit van de universiteiten om dit jaar weer een BSA te hanteren voor veel onrust onder eerstejaars studenten. Muns: “Eerstejaars studenten hebben geen onderwijs buiten corona gekend. Het vele online onderwijs is al erg genoeg an sich met grote gevolgen voor het studentenwelzijn en de onderwijskwaliteit. Dan ook nog een BSA willen afdwingen is teveel gevraagd.”   

Door: Nationale Onderwijsgids