Drie afgestudeerde studenten over de invloed van corona op hun vervolgplannen

De finish is in zicht: alleen nog een paar tentamens of nog even de laatste hand leggen aan je scriptie. En dan gooit corona roet in het eten. Het overkwam een hele lichting studenten dit jaar. Voor de coronacrisis waren er in veel sectoren nog vacatures in overvloed. Nu is de situatie van veel afgestudeerde studenten onzeker. We vragen Bradley (19), Lorance (23) en Douwe (23) hoe zij hun nabije toekomst voor zich zien.

Bradley besloot juist niet door te studeren. De reden: hij vond de overstap van het mbo naar het hbo te groot. “Het niveau ligt hoger en er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Fysieke begeleiding is dan toch handig.” Lorance is net afgestudeerd van een modeopleiding. Ze was eigenlijk van plan fulltime te gaan werken bij het kledingmerk waar ze nu een bijbaan heeft. Maar ze had een nulurencontract en het ging door de coronacrisis slechter met het merk. “Dan ben je de eerste die moet gaan.” Wat is ze nu van plan? 
 
Douwe mocht gelukkig blijven bij het bedrijf waar hij afstudeerde. Daar gaat hij twee dagen per week werken. Daarnaast is hij begonnen aan een universitaire master. Dat álles digitaal zou zijn, had hij niet verwacht. “Ik mis de sociale cohesie.’
 
Hoe kijken de afgestudeerde studenten terug op hun afstuderen? En wat verwachten ze van de komende tijd? Lees het hele interview met Bradley, Lorance en Douwe hier. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids