Studenten organiseren landelijk protest voor meer fysiek onderwijs

Verschillende studentengroepen en - organisaties hebben hun krachten gebundeld om aandacht te vragen voor meer fysiek onderwijs. In samenwerking met de studentengroep ‘Ik wil naar school,’ organiseren de Landelijke Studentenvakbond en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU op 2 oktober een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De studentenorganisaties maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit die volgens hen sterk in het gedrang komt doordat er niet tot nauwelijks meer sprake is van fysiek onderwijs. Ook benadrukken zij de groeiende ongelijkheid en het achteruitgaan van studentenwelzijn als gevolgen van het vele thuis studeren. Dit meldt de LSVb.

Door de maatregelen tegen Covid-19 vindt nu nog maar 10 tot 30 procent van het onderwijs op locatie plaats. Sommige studenten krijgen zelfs helemaal geen fysiek onderwijs. Volgens de organisatoren van het protest gaat de kwaliteit van het onderwijs hierdoor achteruit, kunnen studenten zich minder goed ontwikkelen en is het voor docenten een enorme uitdaging studenten betrokken te houden bij de les. “Ik heb op dit moment alleen maar online college en merk dat ik me minder goed kan concentreren, nauwelijks diepgaande discussies kan voeren met mijn medestudenten en me minder betrokken voel bij mijn studie en universiteit,” aldus Joshua de Roos, één van de studenten van ‘Ik wil naar school’, de initiatiefnemers van de demonstratie. 
 
Ook waarschuwt de studentenvakbond voor de effecten van het isolement waar sommige studenten zich in bevinden nu een groot deel van hun sociale – en studerende leven beperkt wordt. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Een paar uur per week fysiek onderwijs kan daarin voor velen al het verschil maken.” De organisaties roepen de regering daarom op meer financiële middelen vrij te maken zodat universiteiten grotere locaties als theaters, concertzalen en evenementlocaties kunnen huren waar binnen de veiligheidsgrenzen fysiek onderwijs gegeven kan worden. Een win-winactie gezien zowel de culturele- als evenementensector hiermee ondersteund kan worden. 
 
De studentenorganisaties nodigen alle studenten van het mbo, hbo en wo uit zich aan te sluiten bij de demonstratie op 2 oktober om 13.00 uur op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij benadrukken ze dat naleving van de RIVM veiligheidsmaatregelen uiteraard voorop staat. Zo wordt deelnemers gevraagd een mondkapje te dragen en wordt met klem opgeroepen de 1,5 metermaatregel zoveel mogelijk in acht te houden. De organisatie zal zelf gratis mondkapjes verstrekken maar vraagt eveneens studenten deze zoveel mogelijk zelf mee te nemen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids