Nieuwe masteropleiding Robotics TU Delft verbindt techniek en bedrijfsleven

TU Delft is een nieuwe masteropleiding rijker: Robotics. Studenten van de nieuwe masteropleiding ontwikkelen naast de ‘gewone’ technische vaardigheden ook een breed palet aan vaardigheden op het snijvlak van werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, systeemintegratie, bedrijfskunde en persoonlijke ontwikkeling. Dit meldt TU Delft.

Co-creatie 

De nieuwe masteropleiding Robotics is het resultaat van een dynamisch proces, waarin onderzoekers en studenten van de TU Delft nauw samenwerkten met het bedrijfsleven. Vanuit verschillende perspectieven kwam een helder beroepsprofiel tot stand met een beschrijving van de context waarin de robotingenieur opereert, de vaardigheden die daarbij nodig zijn, en hoe het onderwijs daarop kan aansluiten. 
 

Multidisciplinair

De masterstudenten moeten na deze studie in staat zijn diverse disciplines, zoals softwareontwikkeling en mechanica, aan elkaar te verbinden. In een multidisciplinair team houden zij het overzicht over een heel ontwikkelsysteem. De studenten werken daarom ook aan vaardigheden zoals het tonen van een zelfkritische en ‘leerbare’ houding, het presenteren van hun onderzoek en het geven en krijgen van feedback. Al hun leerervaringen houden zij zelf bij in een portfolio, waarbij ze zich continu bewust moeten zijn van hun eigen rol in een projectteam.
 

De masteropleiding Robotics 

De masteropleiding Robotics staat in het teken van de ontwikkeling van de intelligente robot die de omgeving waarneemt, plannen en beslissingen maakt, en zichzelf controleert of voortbeweegt in een complexe omgeving waarin zich mensen kunnen bevinden. De technische kernvakken in de opleiding zijn dynamics and control, machine learning, robot software practicals, machine perception, planning & decision making, human-robot interaction, en een multidisciplinair project. Het tweede jaar staat in het teken van een Joint Interdisciplinary Project (JIP) of stage en het afstuderen. Het programma richt zich op onder andere de agrarische-, automotive-, logistieke- en maakindustrie.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids