Normal_knaw_logo

Op 1 april zal Henk Wals starten als directeur van DANS, het Nederlandse instituut van KNAW en NWO voor permanente toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Wals volgt Peter Doorn op, die na vijftien jaar heeft aangegeven een stap terug te willen zetten. Dit meldt KNAW.

Onder leiding van Doorn is DANS uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de nationale data-infrastructuur. Steeds weer bewoog het instituut mee met de ingrijpende veranderingen in het researchdatalandschap. Onlangs nog concludeerde de onafhankelijke commissie van de portfolio-evaluatie van KNAW-instituten dat ‘DANS met haar digitale archieven en netwerkdiensten onmiskenbaar bijdraagt aan de transparantie van de Nederlandse wetenschap.’ Mede door de inspanningen van Doorn is DANS een vitaal en kwalitatief zeer goed aangeschreven instituut, met een ijzersterke internationale reputatie. KNAW en NWO zijn dan ook verheugd dat Doorn als adviseur bij DANS betrokken blijft.
 
Big en long-tail data, Open Science, mondialisering van de wetenschap, universitaire data-repositories bij private bedrijven, ook de komende jaren blijft DANS anticiperen op nieuwe gebruikersbehoeftes om zijn unieke positie als nationaal diensten- en expertisecentrum voor digitale onderzoeksgegevens te behouden en te versterken. KNAW en NWO hebben er alle vertrouwen in dat Wals in samenspraak met zijn voorganger en de medewerkers van DANS een aansprekende en toekomstgerichte visie uitwerkt op de steeds belangrijker rol van DANS in het complexe datalandschap.
 

Door: Nationale Onderwijsgids