Erasmus Universiteit en Havenbedrijf Rotterdam starten programma voor toekomstig havenleiders

Havens wereldwijd hebben te maken met snel veranderende markten en staan voor uitdagingen op onder andere logistiek, technisch en operationeel gebied. Het Rotterdamse Haven Industrie Complex wordt internationaal gezien als koploper van efficiënte en duurzame ontwikkeling. Om die positie te bestendigen hebben Havenbedrijf Rotterdam en de Erasmus Universiteit een programma ontwikkeld, om deze kennis en ervaring te delen met havenleidinggevenden vanuit Rotterdam en de wereld: Port Executive Leadership Circle. Op 3 februari 2020 start de eerste groep deelnemers aan de Port Executive Leadership Circle. Zij krijgen de gelegenheid om hun havenkennis bij te spijkeren op academisch niveau en onderling kennis uit te wisselen. Dit meldt Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De transitie van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen, het automatiseren van processen en het creëren van werkgelegenheid, het transformeren van oude havens tot aantrekkelijke stedelijke plekken: niet alleen Rotterdam, maar alle havensteden wereldwijd hebben met deze complexe uitdagingen te maken.
 
“Om havens en havenbedrijfsleven toekomstbestendig te maken, zijn andersoortige kwaliteiten nodig van aanstomende havenleiders. Door een gezamenlijk opleidingsprogramma aan te bieden kunnen we onze kennis en kunde delen met de havenleiders van de toekomst, en er zo voor zorgen dat havens maximale impact hebben op de samenleving’ aldus Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam.
 
“Het samenbrengen van wetenschappelijke inzichten vanuit Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics, met de praktijkkennis uit de haven zorgt voor een bijzondere wisselwerking. Dat is nodig, want de uitdagingen waar we voor staan in Rotterdam vragen bijzondere, integratieve oplossingen waarbij we over de grenzen van de eigen vakgebieden heen werken. Middels regionale co-creatie zorgen we voor een Sustainable Rotterdam Delta”, zegt Rutger Engels, rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam.
 
Toekomstig havenbestuurders komen voor de Port Executive Leadership Circle bijeen van 3 tot en met 7 februari 2020. In tegenstelling tot de meeste leiderschapsprogramma’s werkt de Port Executive Leadership Circle met door de deelnemers zelf ingebracht cases. Deze problemen worden op academische wijze aangepakt, zodat de deelnemers deze beter in hun totaliteit leren begrijpen en aan oplossingsrichtingen kunnen gaan werken.  
 
“Je volgt niet alleen in het programma, maar je draagt actief bij aan het programma door je eigen kennis te delen. Zo creëren we een ongoing learning circle van mensen die toegewijd zijn aan het veranderen van het leiderschap in de haven”, vertelt dr. Hannes Leroy, academic director van het Erasmus Centre for Leadership.
 
Door: Nationale Onderwijsgids