'Universiteit Maastricht betaalde zo'n kwart miljoen losgeld aan hackers'
Tussen de 200.000 en 300.000 euro aan losgeld moest de Universiteit Maastricht betalen aan de hackers die vlak voor de kerstvakantie de systemen van de universiteit lamlegden met gijzelingssoftware. Dat zegt de Volkskrant op basis van gesprekken met diverse betrokkenen, zo meldt de krant.
De universiteit zag zich genoodzaakt te betalen omdat ook de hackers ook de back-up in handen hadden gekregen. Deze stond ook op de servers van de universiteit en bevatte onderzoeksgegevens en de gegevens van studenten en medewerkers van de afgelopen decennia. 
 
De universiteit werd 24 december getroffen door een cyberaanval met zogeheten ransomware, waarbij geld wordt geëist om computerblokkades op te heffen. Een groot deel van de computersystemen werd lamgelegd. Uit voorzorg haalde de universiteit systemen die het nog wel deden zelf offline. 
 

Eerdere infectie door phishingmails

Volgens de Volkskrant kampte de universiteit al maanden eerder met een infectie: iemand had van buiten toegang tot een werkplek, vermoedelijk door een spamcampagne met phishingmails. 
 
De Universiteit Maastricht laat weten dat het op 5 februari op een symposium nader ingaat op de situatie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids