Normal_wereldbol__globe__europa__kaart

De Young Universities for the Future of Europe (YUFE)-alliantie was begin deze maand in Brussel aanwezig tijdens het startevenement van het European Universities Initiative. YUFE is een van de 17 allianties van Europese universiteiten die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen voor een Europese universiteit te ontwikkelen en te implementeren. Dit meldt de Universiteit van Maastricht.

Professor Martin Paul, voorzitter van de YUFE-alliantie en voorzitter van de Universiteit Maastricht die het consortium leidt, zei het volgende: "Onze alliantie, inclusief acht jonge universiteiten, zal de eerste Europese universiteit van de toekomst bouwen die voor iedereen toegankelijk is." De YUFE-alliantie kondigde ook de benoeming aan van Dr. Daniela Trani als Managing Director. 
 

Studeren in heel Europa

 
De visie van YUFE is dat je de mogelijkheid krijgt een Europees diploma te halen, door je eigen curriculum samen te stellen uit alle vakken die door de acht YUFE-universiteiten worden aangeboden. Daarnaast is er de YUFE Virtual Campus, waar je de online vakken van alle YUFE-universiteiten kunt vinden. Met een YUFE-studentenkaart heb je toegang tot alle faciliteiten. De officiële taal is Engels, maar je krijgt de mogelijkheid om de taal van je gastland te leren. Je kunt vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Je diploma zal ook vermelden wat je hebt bereikt op het gebied van taalverwerving, professionele training, job shadowing, vrijwilligerswerk voor de gemeenschap en andere mogelijkheden.
 

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

 
YUFE wil ook huisvestingsoplossingen ontwikkelen om culturele uitwisseling, wederzijdse ondersteuning en integratie met de lokale gemeenschap te faciliteren. Een voorbeeld: om haar studenten volledig in de maatschappij onder te dompelen, overweegt YUFE om woningen in te richten waar studenten geen huur hoeven te betalen en de mogelijkheid krijgen een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap.
 
“YUFE is gebaseerd op het principe van sociale verantwoordelijkheid en vooral om studenten voorop te stellen in alles wat we doen. Dat is ook de reden waarom studenten in ons initiatief een leidende rol spelen als onderdeel van alle bestuursorganen al tijdens het oprichtingsproces van deze Europese universiteit ”, zegt Daniela Trani. “Volgend jaar willen we de eerste pilotprogramma’s lanceren, waarmee studenten van alle achtergronden aan onze tien partneruniversiteiten kunnen leren, maar ook de taal en cultuur de YUFE-steden kunnen leren kennen.”
 
Meer informatie is hier te vinden.
 

Door: Nationale Onderwijsgids