Logo_logo_knaw

Twaalf jonge onderzoekers krijgen een Early Career Award van de KNAW. De prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die in staat zijn vernieuwende en originele onderzoeksideeën verder te ontwikkelen. Het is dit jaar voor het eerst dat de KNAW Early Career Awards worden toegekend. Dit meldt de KNAW.

De winnaars komen uit alle wetenschappelijke disciplines. Ze doen onderzoek naar onderwerpen als anatomische collecties, de ‘flow’ van gesprekken, hoe computers sociale aspecten van taal kunnen leren, de rol van emotie in de politiek, en het voorspellen van droogte en overstromingen. 
 
De winnaars zijn gekozen in vier domeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro, beschikbaar gesteld uit het KNAW Akademiefonds. Het geld mag door de winnaars naar eigen inzicht worden besteed aan hun onderzoekscarrière.
 
Daarnaast ontvangen de winnaars allemaal het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg. Dat is een messing schroef met een ‘twist’. Die twist heb je zowel in wetenschap als in de kunst nodig om tot nieuwe ideeën te komen, en hij staat ook symbool voor tegendraadsheid in het onderzoek. Laura Klinkenberg (1992) studeerde aan de sieradenafdeling van de Gerrits Rietveld Academie, en ze heeft een eigen bedrijf, Ritual Design. Het ontwerp was de winnende inzending voor de kunstprijsvraag die aan de KNAW Early Career Award was verbonden. Die prijs bestaat dan weer uit een bedrag van 7.500 euro.
 
De uitreiking van de KNAW Early Career Awards vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 4 februari 2020 in het Trippenhuis.
 
Door: Nationale Onderwijsgids