Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Veerle van der Klei kan terugkijken op een actief en succesvol studiejaar. De excellente studente is woensdag 16 oktober summa cum laude (‘met de hoogste lof’) geslaagd voor de masteropleiding Vitality and Ageing (V&A) aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze bleef hiervoor niet alleen in Leiden, ook deed ze een onderzoeksstage in de Verenigde Staten. Dit meldt het LUMC.

Summa cum laude behaal je niet zomaar: je moet gemiddeld een 9 halen voor je studievakken en eindscriptie. Van der Klei voldeed ruimschoots aan de voorwaarden. Naast haar hoge cijfergemiddelde kreeg ze een uitmuntende beoordeling voor haar onderzoeksstage in Boston en ook nog eens een 9.7 voor haar eindscriptie.
 
“Ik besloot Vitality and Ageing te doen om mijn academische kennis en vaardigheden te verbreden”, vertelt Van der Klei, die naast de studie in Leiden ook de master Geneeskunde in Utrecht volgt. “Binnen de master V&A heb ik de oudere populatie vanuit meerdere perspectieven kunnen bestuderen. Daarnaast kreeg ik ook de buitenkans om onderzoek te doen aan Harvard.”
 

Onderzoek naar hersenactiviteit onder ouderen aan Harvard

In de Verenigde Staten werkte Van der Klei op de afdeling Sleep and Circadian Disorders van het Brigham and Women's Hospital (BWH) en Harvard Medical School. “Ik wilde iets doen met het ouder wordende brein en cognitieve achteruitgang met mogelijk dementie als oorzaak. In Nederland is dit onderzoeksgebied in relatie tot slaap niet zo groot, maar het BWH had ik toegang tot een grote verzameling landelijke cohortstudies van ouderen.” Met het afstudeeronderzoek legt Van der Klei de basis voor verder onderzoek naar de rol van slaap bij het ontstaan van cognitieve achteruitgang.

 

Master Vitality and Ageing

Vitality and Ageing is een internationale masteropleiding die wordt aangeboden in het LUMC. Studenten die de master volgen worden voorbereid op de uitdagingen in de gezondheidszorg voor ouderen. De masteropleiding is afgelopen jaar door de Keuzegids Masters uitgeroepen tot topopleiding. Meer informatie over Vitality and Ageing is te vinden op de website van de Universiteit Leiden.  
 
Door: Nationale Onderwijsgids