Normal_ben_feringa

In aanwezigheid van toekomstig gebruikers is op woensdag 18 september de eerste bouwfase van de Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) feestelijk gestart. "Een historisch moment. In september 1969 wandelde ik deze universiteit binnen als student scheikunde. Vijftig jaar later mag ik de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw dat naar mij genoemd wordt, starten.", aldus de trotse naamgever van het gebouw, professor dr. Ben Feringa. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Afgelopen juli is met de funderingswerkzaamheden van de Feringa Building gestart. De officiële bouwstart wordt nu gevierd met de onthulling van een zandsculptuur van het nieuwe gebouw en de opening van een publiek uitzichtpunt op de bouwplaats. De sculptuur blijft de komende tijd openbaar zichtbaar bij de ingang van Nijenborgh 4, het gebouw van de Faculty of Science and Engineering dat wordt vervangen door de Feringa Building. De route naar het uitzichtpunt op de bouwplaats begint daar ook.
 

Architectuur

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijk brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. De begane grond en de eerste verdieping vormen samen de ‘Plint’, met daarin ook het levendige atrium, een grote overkapte ruimte, geschikt voor activiteiten en verblijf. “We zijn als ontwerpende partijen bijzonder trots op het ontwerp voor de Feringa Building dat we samen met zoveel mensen binnen de universiteit hebben gemaakt,” aldus architect Joost Ector. 
 

Capaciteit en duurzaamheid

Jasper Knoester, decaan van de Faculty of Science and Engineering beschrijft het gebouw: “het 260 meter lange en vijf verdiepingen hoge gebouw geeft straks ruimte aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers voor onze faculteit. Het krijgt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laser labs. Deze faciliteiten zijn enorm welkom voor onze groeiende faculteit.”

 

Home to Nobel Prize Winners

Hoogleraar Ben Feringa kijkt er naar uit om met zijn groep te gaan werken in het gebouw dat zijn naam draagt. Bij het winnen van de Nobelprijs noemde hij de intensieve samenwerking met een grote groep jonge onderzoekers een belangrijke factor.
 
Door: Nationale Onderwijsgids