Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

De Universiteit Utrecht is voor de zeventiende keer op rij de beste universiteit van Nederland op de academische wereldranglijst voor universiteiten (ARWU). De universiteit staat op plaats 49. Naast Utrecht staan er nog drie andere Nederlandse universiteiten in de top 100. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De Rijksuniversiteit Groningen staat op plek 65, de Erasmus Universiteit op 68 en de universiteit Leiden neemt de 82e plaats in. Daarmee zijn de drie hoogst geplaatste universiteiten gestegen op de ranglijst in vergelijking met vorig jaar. Leiden is een aantal plaatsen gezakt.
 
De prestigieuze ARWU-ranking (Academic Ranking of World Universities) kijkt vooral naar de onderzoeksresultaten, het aantal publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en hoeveel keer wetenschappers worden geciteerd. In totaal worden jaarlijks zo'n duizend universiteiten onder de loep genomen.
 
De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge.
 
Door: Nationale Onderwijsgids