Normal_geld__biljet__bankbiljet

16 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

Ze onderzoeken onder andere de risico’s van een moeilijke jeugd in relatie tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd, flexibele metamaterialen voor het energiebeheer in microrobots en hoe het geloof in gelijkheid de basis heeft gelegd voor onze moderne democratie.
 

Topinstituten

De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Lund Universiteit en Harvard. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 13 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, eentje gaat 22 maanden en twee gaan voor 18 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2019.
 
61 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 28 vrouwen en 33 mannen. Het totale honoreringspercentage is 26,2 procent. Onder de vrouwen 28,6 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 24,2 procent. Vijf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, drie naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Australië, Zwitserland, Zweden, Canada, Frankrijk en Denemarken. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.
 

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden).
 
Door: Nationale Onderwijsgids