Normal_rookverbod__roken

De campus van Erasmus Universiteit is vanaf collegejaar 2020-2021 geheel rookvrij. Het komend collegejaar kan er vanaf september 2019 alleen nog gerookt worden in slechts vijf rookzones. Dit meldt Erasmus Universiteit.

Maatregel door Ministerie Volksgezondheid

Met het rookvrij maken van de campus bereidt de universiteit zich eveneens voor op de Algemene Maatregel van Bestuur rondom rookvrije schoolterreinen, die momenteel wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze Algemene Maatregel van Bestuur voor rookvrije schoolterreinen treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn.
 

Rookvrije campus

Voor de Erasmus Universiteit Rotterdam betekent dit een rookvrije campus (inclusief de terreinen van Erasmus University College en International Institute of Social Studies) voor alle studenten, medewerkers, bewoners, ouders, bezoekers en leveranciers, zonder uitzonderingen. Het rookverbod geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week en geldt voor alle tabaks- en rookwaar.
 

Rookzones

De Erasmus Universiteit neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waarin enkele rookzones worden behouden op de campus. Alleen in deze zones is het toegestaan om te roken. Op de campus zijn naast de rookzones geen faciliteiten meer om peuken te doven en weg te gooien. Vanaf augustus 2020 is de campus geheel rookvrij. Roken kan vanaf die tijd alleen nog buiten het campusterrein.
 

Universiteit en Hogeschool

Op de terreinen van de Hogeschool Rotterdam, met een vestiging op campus Woudestein, mag sinds het collegejaar 2018-2019 al niet meer gerookt worden. Universiteit Tilburg begint het komende collegejaar al met een geheel rookvrije campus en Universiteit Utrecht stelt net als de Erasmus Universiteit nog rookzones ter beschikking aan rokers tot de zomer van 2020.
 
Door: Nationale Onderwijsgids