Normal_1

De Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft hoogleraar genetica Cisca Wijmenga benoemd tot rector magnificus voor een termijn van vier jaar. Hiermee is zij de eerste vrouwelijke rector en de tweede vrouwelijke bestuurder in het 405-jarig bestaan van de Groningse universiteit. Daarnaast is hoofd corporate control Hans Biemans voor dezelfde termijn benoemd tot Lid College van Bestuur (CvB). De Universiteitsraad heeft een positief advies uitgebracht over beide benoemingen. Dit meldt de RUG.

Prof. dr. Cisca Wijmenga volgt rector magnificus Elmer Sterken op, die na een bestuursperiode van acht jaar terugkeert naar zijn faculteit, Economie en Bedrijfskunde. Drs. Hans Biemans treedt in de voetsporen van de financiële man in het CvB, Jan de Jeu. 
 

Over Cisca Wijmenga 

Prof. dr. Cisca Wijmenga (1964), Lodewijk Sandkuijl hoogleraar humane genetica aan de RUG, voldoet volgens de RvT aan alle eisen in het functieprofiel. Wijmenga geldt als een vooraanstaand en toonaangevend wetenschapper, die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische, aandoeningen, zoals glutenintolerantie. Voor haar werk ontving zij in 2015 de Spinozapremie: de belangrijkste Nederlandse onderzoekprijs. Ze is bestuurslid van ZonMW, was Fulbright scholar en hoofd van de afdeling Genetica in het UMCG. Wijmenga is niet alleen een vooraanstaand en gerespecteerde wetenschapper, maar ook een ervaren bestuurder die nationaal als internationaal haar sporen verdiend heeft en mensen weet te verbinden. Cisca Wijmenga heeft een warm hart voor de Groningse academische gemeenschap en is een groot voorvechtster van multi- en cross-disciplinair onderzoek en onderkent de impact van hoge werkdruk op medewerkers in de academie. Ze kent de bestuurlijk netwerken in Den Haag en Brussel van binnenuit en paart bestuurlijk inzicht met een wetenschappelijke blik. Cisca Wijmenga hecht groot belang aan academische vrijheid en is een inspiratiebron voor haar studenten en medewerkers. 
 

Over Hans Biemans

Drs. Hans Biemans, hoofd corporate control van de RUG, voldoet volgens de RvT volledig aan het functieprofiel. Biemans is een van de voornaamste adviseurs van het CvB op het gebied van finance en vastgoed. In 2010 was Hans Biemans ook al interim hoofd vastgoed en investeringsprojecten. Hij heeft een lange ervaring binnen de RUG maar ook buiten de universitaire wereld, als consultant bij KPMG, als beleidsmedewerker bij de Bouw- en Houtbond CNV en bij de Bond van Nederlandse Architecten. Biemans is zeer goed in staat draagvlak te creëren bij faculteiten en medezeggenschap. Hij heeft een groot vertrouwen in de kwaliteit en toegevoegde waarde van inspraak van studenten en medewerkers. De wijze waarop Hans Biemans samen met de Universiteitsraad de kwaliteitsafspraken heeft weten vorm te geven is daar een goed voorbeeld van. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Foto: Rijksuniversiteit Groningen