Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Wetenschap is alleen voor wetenschappers? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is een initiatief van EU-project Sparks; dat Citizen Science promoot en Europeanen wil laten zien dat we samen de verantwoordelijkheid dragen voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Beyond the Lab strijkt vrijdag 23 november voor ruim 4 maanden (tot 14 april 2019) neer in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen. De expositie wordt donderdagavond geopend met een lezing van microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger.
 
Meer en meer doe-het-zelvers (DIY) van over de hele wereld zoeken oplossingen, experimenteren, vinden uit, allemaal buiten het klassieke laboratorium. Deze pioniers van de doe-het-zelfonderzoek gebruiken goedkope sensoren, smartphone apps en delen informatie met online gemeenschappen. Ze veranderen zo ons idee over wie of wat een wetenschappelijk onderzoeker is en hoe wetenschap er uit kan zien. Smartphones en sociale netwerken maken dat burgers met wetenschappers kunnen samenwerken om informatie te verzamelen over allerlei onderwerpen, van invasieve muggen tot luchtvervuiling.
 

Kunstwerken

Het potentieel van DIY-wetenschap is enorm, maar waar leidt het toe? Naast de persoonlijke verhalen toont Beyond the Lab drie kunstwerken die in samenwerking met Ars Electronica Futurelab in het Oostenrijkse Linz zijn ontwikkeld. Kunstenaars Lucy McRae, Jakob en Lea Illera en de Nederlandse Anouk Wipprecht, werkten enkele maanden samen met curatoren en wetenschappers aan nieuw werk dat de toekomst van de wetenschap, uit het lab en in onze levens, schetst.
 
Tijdens de eerste week van de tentoonstelling laten studenten van expositiepartner Academie Minerva (Hanzehogeschool) hun resultaten zien van de Minor Intimate Technology van docenten Hermen Maat en Ingrid Nieboer: installaties met de invloed van technologische ontwikkeling op ons gedrag en onze omgeving als uitgangspunt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids