Normal_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2

In haar carrière combineert Samantha Cristoforetti (1977) op indrukwekkende wijze wetenschappelijke, technologische en educatieve prestaties met een ongekende toewijding om te willen ontdekken. De Vrije Universiteit Amsterdam ziet haar werk en ambitie om voortdurend nieuwe grenzen op te zoeken en verbindingen te leggen tussen de wetenschap en maatschappij als een inspiratie voor iedereen. Cristoforetti ontvangt daarom tijdens de Dies Natalis van de VU op vrijdag 19 oktober 2018 een eredoctoraat in de bètawetenschappen. Dit meldt de VU.

Analyses van de gegevens over het eigen lichaam van Cristoforetti voor een onderzoek naar het effect van langdurige gewichtloosheid op organen, weefsels en botten leverde belangrijke informatie op voor toekomstige ruimtemissies. Daarnaast speelde ze een cruciale rol in wetenschappelijke experimenten die op aarde niet mogelijk zijn. Hoogleraar theoretische chemie en tweede promotor Paola Gori Giorgi: “Met haar werk in de ruimte heeft ze belangrijke bijdragen geleverd aan onderzoeksgebieden waar de VU een lange traditie in heeft, waaronder natuurkunde, biowetenschappen en innovaties op het gebied van duurzaamheid en technologie.”
 
Ze werkte onder andere aan het project ‘Food from spirulina’ dat de ESA heeft ontworpen om middelbare scholieren over de hele wereld te leren over het fotosyntheseproces. Scholieren konden in het kader van dit project rechtstreeks vragen stellen aan Cristoforetti tijdens haar ruimtemissie. Ook startte ze in de ruimte het project ‘Mission-X: Train als een astronaut’ - een educatief programma dat jongeren uitdaagt om gezond te eten en te bewegen en gaf ze leiding aan het European Astronaut Centre-initiatief dat wetenschappelijk onderzoek gericht op innovatieve technologieën voor ruimtemissies financieel ondersteunt.
 
Cristoforetti beëindigde haar missie in het ISS, na 199 dagen en 16 uur in de ruimte - een nieuw record voor de langste vlucht door een vrouw en nog steeds het huidige Europese record.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids